Saturday, January 06, 2007

Trip la cofetaria "Spicul"


Ba eu nu stiu daca voi ati incercat sa colindati prin cofetariile "clasice" existente ale orasului, eu am facut o...adevarul e ca dupa o tura pe corso, cu un soare de ianuarie, si un vant de martie, am poposit la cofetaria/cafeneaua "Spicul", langa tetru, pe colt cu strada Goldis. Imi amintesc, cum Juci-mama ma ducea mereu pe acolo, pe vremea cand aveam vreo 5 ani, si imi cumpara dobos de la "tanti cu buline". Tanti e tot acolo, o vedem cu baietii in fiecare sambata inainte de masa, cand ne servim traditionala cafea...
Revin la finalul plimbarii. Intru in cofetarie. Se numarau bani cu masina in exchange ul care functioneaza in incinta. Imi cumpar cafeaua cu lapte, tanti imi pune si zaharul: "12 mii"... banii, cafeaua, iau loc.
La masa invecinata il vad pe caraghiosul domn, caruia inca nu i am gasit nume nici ultima data cand l am vazut cu baietii, dar vi l descriu. Merita!
Absolute pimp moves din prima! (intrarea si desfasurarea tehnicii de scris + obiectele inspirationale le relatez din intalniri anterioare, de data asta l am prins band kafeA[bun]): Intra in cofetarie, cumpara cafeaua neagra, fara zahar. Isi pune diplomatul pe masuta(masa devine a lui). Pimp_moves_forward, deschide servieta, scoate un carlig, il agata de lambriu apoi atarna haina de acesta.
Scoate din geanta: un caiet dictando cu anul curent trecut pe acesta, doua creioane, un capacel de carton pe care il pune pe paharul de cafea. Isi da jos ceasul, il aranjeaza sa fie vizibil de pe masa, scoate o sticluta de apa si o castana din buzunarul drept. Le aranjeaza circa un minut...
Trece la notite... Din cand in cand mai consulta cate ceva(cu miscari energice[the so called pimp moves]) in geanta, apoi scrie mai departe. Soarbe din cafea, apoi ia o gura de apa, dezmierdand gretos sticlutza de plastic. Scrie, scrie, scrie... Ma ridic sa mi suflu nasul, la care el acopera caietul, simte ca m am uitat in acesta, rezulta: TENSIUNE(!) Cineva a lasat usa deschisa, la care el se ridica brusc, merge, o inchide, vine la masa lui, sta jos, rasfoieste, deschide servieta, o ichide, rearanjeaza: creioane, cafea, caiet, sticluta ceas, castana!!! GATA!!! Soarbe cafeaua brusc, si isi aduna: creioane, caiet, sticluta, ceas(inapoi pe mana), castana in buzunarul drept(!). Isi ia haina, pune carligul inapoi in geanta, inchide geanta, impinge scaunul sub masa, se apleacaisiaranjeazarepedepantalonulagatatdepantof, usa(deschide_usa)(!); Iese. A luat o la stanga...
I am deranjat intimitatea, am devenit un intrus in lumea lui, ce am declansat oare? Cine i omu' asta? Sa nu vorbim de faptul ca isi poarta ceasul cu cadranul in jos pe mana dreapta exact ca si mine...VREAU SA INTELEG(!) Apoi vine invatatura de liceu, cu dl. Blaga, care mi a dat ideea de a lasa misterul neelucidat...dar eu tot vreau sa stiu! Mai merg maine pe acolo, poate aflu mai multe!
...

3 Comments:

Blogger p_n_e_a said...

, mai bine, misteriosul, sau, shi mai bine, Obscurul mai adanc decat insashi obscuritatea, caci nu exista termen pentru aprofundarea misterului.

3:58 PM  
Anonymous Anonymous said...

cofetaria asta face si torturi de inghetata?

4:44 PM  
Anonymous De Calitate said...

LOOOOOL ! :) Pe vremuri ... facea legea :P

2:23 AM  

Post a Comment

<< Home