Thursday, February 16, 2006

colectie de fluturasi din Berlin 2001 - 2002 la KF (in curind!)

Cateva generalitati despre Flyere/Fluturasi.
Fluturasul este o cuanta de informatie citadina. Pe un format de obicei foarte mic el condenseaza titluri, date, adrese, evenimente, anunturi despre tot ce se intimpla in oras. Cind zici "fluturas" te gindesti la o bucata de hirtie minora care flutura luata de vint, pe care nu ai chef sa o iei de la cel care incearca si ti-o da in mina la colt de strada. Fluturasii sint cititi rapid si aruncati. Pare chiar o forma de spam urban. Un oras este insa definit si de fluturasii care circula prin baruri pe mese, din mina in mina in cluburi, la intrare in magazine si inserati in reviste. Mai rara este insa ipostaza in care sint expusi intr-un spatiu propice analizei lor. Am vorbit insa cu multi care vorbeau de colectiile lor de flyere si intentia lor de la expune candva(chiar spunea cineva din TM ca are o colectie de fluturasi din Barcelona).

Fluturasii de oriunde i-ai aduna sint o colectie de grafic design de cea mai inalta calitate. Fluturasii par opere anonime insa sint de multe ori lucrarile unor oameni care si-au creat un stil si care au ajuns sa faca flyere inovatoare si clar recognoscibile. Fluturasii sint modalitatea grafica cea mai eficienta de a patrunde in inima culturala a orasului respectiv. Colectia asta realizata pe parcursul unui an de zile de rezidenta la Berlin, intre 2001 si 2002 este plina de embleme subculturale, logo-uri inrudite, si serii bine definite provenite din acelasi curent muzical. Varietatea lor este uriasa - ele pot fi din diverse materiale si tipuri de hartie, pot fi minuscule sau de marimea unui mini-afis. Densitatea de evenimente pe care ele o anunta - este defapt insasi pulsul orasului. Este un semn clar al vitalitatii si transformarii lui rapide. Dar colectionind fluturasi poti sa iei si pulsul locatiilor celor mai active - poti sa iti dai seama ce predomina aici si cum se definesc pe sine diversele curente muzicale si comunitatile lor aferente. Poti sa vezi o orhidee sau un iris pe o hartie mata verzuie cu anunt de concert neo-romantik/darkwave/neofolk. O sa vezi poate mandale 3d, fractali si culori fluorescente psy goa. Afroamericani ultracool stand pe cuburi de ghiata cu clestele inca infipt la concerte de soul-funk (textul zice: "fara compilatii! fara prostii!"). Dansatoare ciborganice anuntind strip joint-uri mizere si cluburi de noapte dubioase.
Nu e bine insa sa te iei tot timpul dupa fluturasii cei mai bine facuti, costisitori, care iti iau piuitul si iti fura privirea. De multe ori fluturasul cel mai mic, cel mai banal, maroniu si zgariat anunta ceva mult mai interesant. Flyerele de la clubul si spatiul Ausland din Berlin zic "Exercitii5: la maini cf viva gaga noise argentinian". Chiar merita expus si din ele am atasat mai jos cateva. Dar fluturasii nu sint legati doar de muzica. Trupa berlineza Column One parca vorbeste despre roboti care se tin cu miinile de urechi in timp ce docurile industriilor grele se intind pina la orizont. Cum zice si Marta Jecu in articolul ei - flyerul are si valoare anticipativa - el anunta ce o sa fie, tot ceea ce inca nu se intimpla dar care in timp poti fi sigur ca a avut loc. Prin repetare de evenimente in acelasi loc el produce continuitate.
Exista fluturasi care anunta reviste de design, fluturasi de la expozitii, fluturasi care spun doar "Leider Super!"("din pacate e super!") intr-o bula de text pixelata cu o mica adresa de site, fluturasi de la festivale de cartier sau bienale si fluturasi cu cei care raspindesc flyerele in Berlin si in jurul Berlinului. O alta problema a mormanelor de fluturasi stransi in timp este ca nu apuci sa ii compari, sa ii vezi laolalta - de aceea ma bucur ca pot sa expun colectia asta berlineza la KF in Arad in curind!
Cred ca flyerele din oras constituie identitatea vizuala si programele culturale care ii structureaza viata, de aia apucati-va de pe acum sa colectionati sistematic flyere de pe tejghele, din baruri sau de unde apucati! Nu se stie niciodata cind o sa vina vremea sa le expui ;)

La capitolul BERLIN cuvintele sint de prisos. Berlinul a devenit poate ceea ce au fost intr-o ordine istorica: Paris-ul, Viena, NY si Londra - un nou nucleu de cultura si practica contemporana de la inceputurile acestui oras enclava vestica in plina germanie de est. Berlinul - orasul dadaistilor care au realizat primele colaje politice anti-naziste, orasul revolutiei spartakiste, orasul refugiu pentru dezertori si cei care se opuneau serviciului militar, refugiul activistilor si tuturor vesticilor care visau sa cunoasca mai indeaproape estul de dincolo de zid, orasul in care mureau impuscati esticii incercind sa fuga, orasul care le-a oferit anonimat si resurse noi unora precum David Bowie si Iggy Pop la sfirsitul anilor 70', orasul punkist si DIY par excellence in anii 80, dupa caderea zidului nucleul miscarii techno, sursa miscarii electroclash actuale, capitala cu cele mai joase chirii, orasul unde in Mitte-ul estic gasesti cea mai mare concentrare de galerii din Europa poate.

Bonus muzical berlinez: robotic electro naratives (Column One), city soundscapes(O+A), techno (Jeff Mills la Tresor) si ceva electro-punk de la mama lui (DAF).

Un text aprofundat pe tema fluturasilor berlinezi scris de o foarte buna prietena Marta Jecu in Idea

Vreau sa multumesc si Fundatiei Zugger Stipendium Landys & Gyr fara de care nu ajungeam in Berlin... lui reniform si dan ca au venit in vizita, lui old fox pentru ca m-a plimbat peste tot, lui maicamea ca nu le-a aruncat inca la gunoi, lui ed erik de la dense promotions pentru tonele de muzica buna si flyere, lui karl killian ca a pastrat contactul si ca e atit de activ in continuare si tutoror celor care au facut si fac in continuare flyere in Berlin si lui Marta pentru ca a urmat antropologia si lui Lia Perjo ca mi-a facut pe vremuri legatura cu cei din TM si Arad. big THX la KF si la sfintii patroni si patroane de acolo pentru ca sint tot timpul deschisi si neobositi!!!

O parte din colectie a fost expusa si in apartamentul lui Nuclear Fairy in Timisoara acum cateva luni.

Asaaa si acu cateva exemple de flyere de la clubul Ausland(Spatiu pentru Arta, Muzica si Teorie) si de la concertele Column One:











8 Comments:

Blogger RumCzeisZ said...

MEGATRONIC(!!!)

11:03 PM  
Blogger flo' said...

eu am colectie de bilete / flyere / chitantze etc de la tot felu' de events, mai mult sau mai putin artistice / muzicale

1:56 AM  
Blogger megatron said...

da cred ca ar fi fain sa exista o continuitate cu expo-uri dinastea adica sa fie facute cu regularitate... cu diverse colectii - ba chiar din locuri, cluburi diverse din TM sau alte locuri (de la cei care au mai strins)

ufff mi-am dat seama ca tre sa scriu nitel si despre berlin :P

3:30 PM  
Blogger flo' said...

da, stiu ca basti are o colectie mare de afise... mai am si eu destule... am putea face ceva mai multi deodata... daca mai sunt ceva colectionari

4:33 PM  
Blogger RumCzeisZ said...

eu colectionez aparate electrocasnice vechi, si de alea:D

5:19 PM  
Blogger megatron said...

merita o serie dinasta mai extinsa...eventual facute mai multe prezentari pe zile sau intr-o luna. Sa stii de genu ca in saptamina cutare se intimpla gatheringuri dinastea cu colectionarii de anumite chestii.. si atrasi si altii in joc ma gindeasc.

5:08 PM  
Blogger RumCzeisZ said...

KLAR

7:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

daaraduai.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading daaraduai.blogspot.com every day.
quick loan
online payday loans

8:55 PM  

Post a Comment

<< Home